- FRIENDWEB
- PERSOONLIJK
-
- ONTDEK
-
-
-
-
-
-
Mijn vrienden & groepen
- Mee praten? Log in of maak een gratis Friendweb account!
- EU-landen bereiken 'historische' doorbraak over asielbeleid
De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.
Een meerderheid van de 27 lidstaten, waaronder Nederland, kan zich vinden in de nieuwe afspraken. Alleen Polen en Hongarije stemden tegen. Vier andere oostelijke lidstaten en Malta onthielden zich van stemming.
De nieuwe afspraken regelen onder meer het al aan de Europese buitengrens beoordelen van migranten uit veilige landen. Asielzoekers die weinig kans maken te mogen blijven kunnen dan meteen worden vastgezet en uiteindelijk teruggestuurd. 'Aankomstlanden' als Italië en Griekenland zijn voortaan verzekerd van de hulp van andere lidstaten. Die nemen een aantal asielzoekers over, of kopen die plicht af als ze daar niet aan willen.
De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.
De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.
Het lukte de EU-landen jarenlang niet om tot een gezamenlijk asielbeleid te komen. Vooral zuidelijke landen als Italië en Griekenland klagen dat de anderen het hen alleen laten opknappen. Nederland en andere West-Europese lidstaten willen pas helpen als de 'aankomstlanden' asielzoekers zelf opvangen en niet meer laten doorreizen naar hun voorkeursland, zoals ooit is afgesproken. Oost-Europese landen als Hongarije weigeren hoegenaamd om migranten over te nemen.
Dat het nu toch is gelukt een compromis te vinden, is 'historisch', vinden verscheidene van de 27 migratieministers die het akkoord donderdag wisten te sluiten. Zodra ze het ook eens zijn met het Europees Parlement, kunnen de nieuwe afspraken ingaan.
Het kabinet benadrukte de afgelopen tijd een en andermaal het belang van een Europees asielakkoord om de Nederlandse asielopvang overeind te kunnen houden. Zou dat niet lukken en de druk op de opvang weer oplopen, dan staat ook het voortbestaan van de hierover verdeelde regeringscoalitie al gauw op het spel.EU-landen bereiken 'historische' doorbraak over asielbeleid De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement. Een meerderheid van de 27 lidstaten, waaronder Nederland, kan zich vinden in de nieuwe afspraken. Alleen Polen en Hongarije stemden tegen. Vier andere oostelijke lidstaten en Malta onthielden zich van stemming. De nieuwe afspraken regelen onder meer het al aan de Europese buitengrens beoordelen van migranten uit veilige landen. Asielzoekers die weinig kans maken te mogen blijven kunnen dan meteen worden vastgezet en uiteindelijk teruggestuurd. 'Aankomstlanden' als Italië en Griekenland zijn voortaan verzekerd van de hulp van andere lidstaten. Die nemen een aantal asielzoekers over, of kopen die plicht af als ze daar niet aan willen. De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement. De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement. Het lukte de EU-landen jarenlang niet om tot een gezamenlijk asielbeleid te komen. Vooral zuidelijke landen als Italië en Griekenland klagen dat de anderen het hen alleen laten opknappen. Nederland en andere West-Europese lidstaten willen pas helpen als de 'aankomstlanden' asielzoekers zelf opvangen en niet meer laten doorreizen naar hun voorkeursland, zoals ooit is afgesproken. Oost-Europese landen als Hongarije weigeren hoegenaamd om migranten over te nemen. Dat het nu toch is gelukt een compromis te vinden, is 'historisch', vinden verscheidene van de 27 migratieministers die het akkoord donderdag wisten te sluiten. Zodra ze het ook eens zijn met het Europees Parlement, kunnen de nieuwe afspraken ingaan. Het kabinet benadrukte de afgelopen tijd een en andermaal het belang van een Europees asielakkoord om de Nederlandse asielopvang overeind te kunnen houden. Zou dat niet lukken en de druk op de opvang weer oplopen, dan staat ook het voortbestaan van de hierover verdeelde regeringscoalitie al gauw op het spel.0 Reacties 0 aandelen 218 x bekeken - Limburg eerste provincie met BBB-coalitie
In Limburg gaan BBB, VVD, CDA, PvdA en SP het nieuwe provinciebestuur voor de komende vier jaar vormen. De vijf partijen zullen naar verwachting vrijdagavond al het coalitieakkoord en de kandidaat-gedeputeerden presenteren. Daarmee wordt Limburg de eerste provincie die een bestuursakkoord heeft bereikt.
PvdA en CDA willen het resultaat van de onderhandelingen nog wel voorleggen aan hun achterban. De verwachting is dat het nieuwe Limburgse college op vrijdag 23 juni wordt gekozen en geïnstalleerd.
Flevoland lijkt de volgende provincie te worden met BBB in de coalitie. Woensdag werd bekend dat BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP het eens zijn over de hoofdpunten van een coalitieakkoord.
Limburg eerste provincie met BBB-coalitie In Limburg gaan BBB, VVD, CDA, PvdA en SP het nieuwe provinciebestuur voor de komende vier jaar vormen. De vijf partijen zullen naar verwachting vrijdagavond al het coalitieakkoord en de kandidaat-gedeputeerden presenteren. Daarmee wordt Limburg de eerste provincie die een bestuursakkoord heeft bereikt. PvdA en CDA willen het resultaat van de onderhandelingen nog wel voorleggen aan hun achterban. De verwachting is dat het nieuwe Limburgse college op vrijdag 23 juni wordt gekozen en geïnstalleerd. Flevoland lijkt de volgende provincie te worden met BBB in de coalitie. Woensdag werd bekend dat BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP het eens zijn over de hoofdpunten van een coalitieakkoord. - Baby vergeten in auto in België, overleden door oververhitting
"Een echt drama", zo noemt de officier van justitie de dood van een baby gisteren in het Belgische Charleroi. Een moeder vergat haar kind af te zetten op de crèche waarna de baby overleed in de auto door oververhitting.
De baby zou volgens Belgische media zes maanden oud zijn geweest. De moeder zou pas weer zijn begonnen met werken nadat ze met zwangerschapsverlof was gegaan.
De auto van de vrouw zou beschikken over getinte ramen waardoor de baby ook niet werd opgemerkt door omstanders. De vader van het kind wilde om 16.30 uur de baby ophalen bij de crèche waar hij te horen kreeg dat zijn dochter nooit daar was verschenen.
Hierop belde hij zijn vrouw die toen besefte dat ze haar baby de hele dag in haar auto had laten zitten. Doordat de auto in zon geparkeerd stond was de temperatuur in de auto flink opgelopen.
Rond 17.30 uur kwamen hulpdiensten ter plekke, zij het tevergeefs. Bij aankomst werd direct het overlijden van de baby vastgesteld.
Op een persconferentie liet het OM weten dat er geen autopsie zal komen. "De conclusies zijn duidelijk: het kind raakte oververhit en is daaraan gestorven." Ook werd aangegeven dat er geen tekenen van mishandeling zijn en dat het dus om een fataal ongeluk gaat.
Het komt vaker voor dat ouders hun kinderen vergeten uit de auto te halen. In Amerika gebeurde het sinds 1998, het jaartal waarin werd gestart met het bijhouden hiervan, al honderden keren. Ook in België gebeurde het eerder, bij een soortgelijk incident in 2012 vergat een vader dat het kind bij hem achterin de auto zat.
Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zei naar aanleiding van een dergelijk drama in 2019 dat dit iedere ouder kan overkomen. "Ook heel liefdevolle en zorgzame ouders. Er gaat iets mis met de samenwerking tussen hersengebieden", zei Scherder tegen RTL Nieuws. Uit onderzoek blijkt dat het in veel gevallen misging omdat werd afgeweken van de normale routine. Ook zaken als vermoeidheid, afleiding en stress kunnen een rol spelen, vertelde hij.
Baby vergeten in auto in België, overleden door oververhitting "Een echt drama", zo noemt de officier van justitie de dood van een baby gisteren in het Belgische Charleroi. Een moeder vergat haar kind af te zetten op de crèche waarna de baby overleed in de auto door oververhitting. De baby zou volgens Belgische media zes maanden oud zijn geweest. De moeder zou pas weer zijn begonnen met werken nadat ze met zwangerschapsverlof was gegaan. De auto van de vrouw zou beschikken over getinte ramen waardoor de baby ook niet werd opgemerkt door omstanders. De vader van het kind wilde om 16.30 uur de baby ophalen bij de crèche waar hij te horen kreeg dat zijn dochter nooit daar was verschenen. Hierop belde hij zijn vrouw die toen besefte dat ze haar baby de hele dag in haar auto had laten zitten. Doordat de auto in zon geparkeerd stond was de temperatuur in de auto flink opgelopen. Rond 17.30 uur kwamen hulpdiensten ter plekke, zij het tevergeefs. Bij aankomst werd direct het overlijden van de baby vastgesteld. Op een persconferentie liet het OM weten dat er geen autopsie zal komen. "De conclusies zijn duidelijk: het kind raakte oververhit en is daaraan gestorven." Ook werd aangegeven dat er geen tekenen van mishandeling zijn en dat het dus om een fataal ongeluk gaat. Het komt vaker voor dat ouders hun kinderen vergeten uit de auto te halen. In Amerika gebeurde het sinds 1998, het jaartal waarin werd gestart met het bijhouden hiervan, al honderden keren. Ook in België gebeurde het eerder, bij een soortgelijk incident in 2012 vergat een vader dat het kind bij hem achterin de auto zat. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zei naar aanleiding van een dergelijk drama in 2019 dat dit iedere ouder kan overkomen. "Ook heel liefdevolle en zorgzame ouders. Er gaat iets mis met de samenwerking tussen hersengebieden", zei Scherder tegen RTL Nieuws. Uit onderzoek blijkt dat het in veel gevallen misging omdat werd afgeweken van de normale routine. Ook zaken als vermoeidheid, afleiding en stress kunnen een rol spelen, vertelde hij. - Coalitie wil in augustus pas aan nieuw koopkrachtpakket
Ondanks aandringen van de oppositie, willen de coalitiepartijen niet nu al maatregelen ontwerpen om te voorkomen dat mensen volgend jaar hun rekeningen niet meer kunnen betalen. “Er is een hoop te doen”, erkent D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Maar net als de VVD, wil D66 wachten op onderzoeken en nieuwe economische ramingen die in de zomer naar buiten komen.
CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg benadrukt dat een besluit op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt, maar het zou volgens de christendemocraat wel verstandig zijn als het kabinet daarvoor laat weten aan welke opties wordt gedacht.
In augustus onderhandelen de regeringspartijen elk jaar over de begroting van het jaar erop. De Miljoenennota wordt dan in september, op Prinsjesdag, gepresenteerd. De verwachting is dat er ook voor volgend jaar koopkrachtmaatregelen nodig zijn. Het Centraal Planbureau (CPB) becijferde dat tienduizenden nieuwe personen onder de armoedegrens komen als de maatregelen voor dit jaar vervallen en er geen andere ingrepen voor in de plaats komen.
Maar, benadrukte Van Weyenberg, die maatregelen gaan hoe dan ook pas per 1 januari 2024 in. Toch willen partijen als PVV, PvdA, GroenLinks en de SP dat er nu al wordt gekeken naar ingrepen voor mensen met een kleine portemonnee. Anders is het kabinet straks misschien te laat om tot goed uitvoerbare regelingen te komen, vrezen ze. De coalitiepartijen wijzen erop dat het kabinet beter op meer recente gegevens besluiten kan nemen over welke groepen precies hulp nodig hebben. “Dan kun je heel goed kijken waar de mensen door het ijs zakken”, aldus VVD’er Eelco Heinen. Hij benadrukt wel het belang van zuinig omgaan met belastinggeld.
Ook Pieter Grinwis (ChristenUnie) verwacht een “ingrijpende augustusbesluitvorming”, waarin besluiten worden genomen “om te voorkomen dat na afloop van het nu lopende pakket (…) mensen financieel het einde van de komende januarimaand niet meer halen”.Coalitie wil in augustus pas aan nieuw koopkrachtpakket Ondanks aandringen van de oppositie, willen de coalitiepartijen niet nu al maatregelen ontwerpen om te voorkomen dat mensen volgend jaar hun rekeningen niet meer kunnen betalen. “Er is een hoop te doen”, erkent D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Maar net als de VVD, wil D66 wachten op onderzoeken en nieuwe economische ramingen die in de zomer naar buiten komen. CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg benadrukt dat een besluit op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt, maar het zou volgens de christendemocraat wel verstandig zijn als het kabinet daarvoor laat weten aan welke opties wordt gedacht. In augustus onderhandelen de regeringspartijen elk jaar over de begroting van het jaar erop. De Miljoenennota wordt dan in september, op Prinsjesdag, gepresenteerd. De verwachting is dat er ook voor volgend jaar koopkrachtmaatregelen nodig zijn. Het Centraal Planbureau (CPB) becijferde dat tienduizenden nieuwe personen onder de armoedegrens komen als de maatregelen voor dit jaar vervallen en er geen andere ingrepen voor in de plaats komen. Maar, benadrukte Van Weyenberg, die maatregelen gaan hoe dan ook pas per 1 januari 2024 in. Toch willen partijen als PVV, PvdA, GroenLinks en de SP dat er nu al wordt gekeken naar ingrepen voor mensen met een kleine portemonnee. Anders is het kabinet straks misschien te laat om tot goed uitvoerbare regelingen te komen, vrezen ze. De coalitiepartijen wijzen erop dat het kabinet beter op meer recente gegevens besluiten kan nemen over welke groepen precies hulp nodig hebben. “Dan kun je heel goed kijken waar de mensen door het ijs zakken”, aldus VVD’er Eelco Heinen. Hij benadrukt wel het belang van zuinig omgaan met belastinggeld. Ook Pieter Grinwis (ChristenUnie) verwacht een “ingrijpende augustusbesluitvorming”, waarin besluiten worden genomen “om te voorkomen dat na afloop van het nu lopende pakket (…) mensen financieel het einde van de komende januarimaand niet meer halen”. -
- Syrisch trouwfeest loopt compleet uit de hand: ‘Gasten schieten en steken erop los’
In Molenbeek bij Brussel in België is een Syrisch trouwfeest compleet uit het handje gelopen. Er ontstonden zware rellen en dat brak de gasten zuur op.
Wat neem je zoal mee naar een trouwfeest? Enkele Syrische gasten vonden het een goed idee om een vuurwapen en messen mee te nemen. Kwestie van het gezellig te houden.
In de Mariemontkaai in Molenbeek ging het er gezellig aan toe. Omstreeks 23:30 uur ontstond er plotseling ruzie.
Dat liep uit op een echte knaller, want er werd iemand in zijn been geschoten. Een andere gast kreeg letterlijk een mes in de rug.
De reden van de ruzie is niet bekend. Het parket van Brussel heeft een onderzoek gestart naar de incidenten. De twee Syrische gasten zijn met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.
Voorlopig is er nog geen dader aangewezen. Er zijn dan ook nog geen aanhoudingen verricht. Vermoedelijk gebeurt dat later nog.
Het is geen geheim dat Molenbeek best een probleemwijk is. Het is er elk weekend wel raak en er zijn gebieden waar de politie gewoon niet meer durft te komen.
Dit is dan het zoveelste incident in de buurt. Hier kwam de politie uiteindelijk wel tussenbeide. De situatie is er zelfs zo erg dat president Trump de buurt indertijd bestempelde als het afvoerputje van Europa.
Ondertussen doet de politiek maar weinig om de situatie enigszins te veranderen. Maar het gaat toch om de hoofdstad van Europa.
Syrisch trouwfeest loopt compleet uit de hand: ‘Gasten schieten en steken erop los’ In Molenbeek bij Brussel in België is een Syrisch trouwfeest compleet uit het handje gelopen. Er ontstonden zware rellen en dat brak de gasten zuur op. Wat neem je zoal mee naar een trouwfeest? Enkele Syrische gasten vonden het een goed idee om een vuurwapen en messen mee te nemen. Kwestie van het gezellig te houden. In de Mariemontkaai in Molenbeek ging het er gezellig aan toe. Omstreeks 23:30 uur ontstond er plotseling ruzie. Dat liep uit op een echte knaller, want er werd iemand in zijn been geschoten. Een andere gast kreeg letterlijk een mes in de rug. De reden van de ruzie is niet bekend. Het parket van Brussel heeft een onderzoek gestart naar de incidenten. De twee Syrische gasten zijn met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Voorlopig is er nog geen dader aangewezen. Er zijn dan ook nog geen aanhoudingen verricht. Vermoedelijk gebeurt dat later nog. Het is geen geheim dat Molenbeek best een probleemwijk is. Het is er elk weekend wel raak en er zijn gebieden waar de politie gewoon niet meer durft te komen. Dit is dan het zoveelste incident in de buurt. Hier kwam de politie uiteindelijk wel tussenbeide. De situatie is er zelfs zo erg dat president Trump de buurt indertijd bestempelde als het afvoerputje van Europa. Ondertussen doet de politiek maar weinig om de situatie enigszins te veranderen. Maar het gaat toch om de hoofdstad van Europa. - De Dijk - Ik kan het niet alleenDe Dijk - Ik kan het niet alleen 🎼 🎤 🎶0 Reacties 0 aandelen 69 x bekeken 1
- Modern Talking - You're My Heart, You're My SoulModern Talking - You're My Heart, You're My Soul 🎵 🎤 🎶
- Je kunt zeggen wat je wilt maar premier Rutte heeft een knappe prestatie geleverd.
Rutte zit op rozen. U zou met zo’n track record al lang op straat gezet zijn. Hij niet
Er zijn in Nederland eigenlijk geen premiers geweest die er op zoveel terreinen zo’n ongelooflijke puinhoop van hebben gemaakt als Mark Rutte. Natuurlijk spannen het toeslagenschandaal en de affaire rond het Groninger aardgas de kroon maar er is nog veel meer zoals iedereen weet die het ongeluk heeft met de jeugdzorg te maken te krijgen of een beroep moet doen op de WMO. Donderdagochtend bevatte de Volkskrant een groot artikel over de snel toenemende dakloosheid in Nederland.
Wie om welke reden dan ook hun woning verliezen in Nederland zonder dat daar gekte of verslavingen aan ten grondslag liggen, kan wat de overheid betreft de pestpleuris krijgen. Dat komt omdat aan het beleid van Mark Rutte wel degelijk een visie ten grondslag ligt: zelfredzaamheid. Dat is de zon aan zijn ideologische horizon.
Je zou zeggen: genoeg is genoeg. Deze brekebeen moet toch al lang doorgegroeid zijn naar het voorzitterschap van een of andere internationale organisatie zoals dat andere rampenplan in mensengedaante, Hans Hoogervorst, aan wie we het oligopolie van zorgverzekeringsmaatschappijen te danken hebben. Hij was van 2011 tot 2021 voorzitter van de International Accounting Standards Board.
Toch niet. Mark Rutte weet zich moeiteloos als minister-president te handhaven. Dat komt omdat het zijn eerste prioriteit is verrassingen te voorkomen. Niets wezenlijks komt op de agenda van de Tweede Kamer dat niet uitgebreid is voorgekookt. Van alles dient de uitkomst al in een vroeg stadium vast te staan. Het liefst neutraliseert Rutte ook nog van te voren lobby- en belangenorganisaties.
Het klimaatbeleid is daarvan een goed voorbeeld. Alle clubs die daarmee te maken hebben werden eerst verwikkeld in een uitgebreid overleg aan zogenaamde tafels. De na eindeloos onderhandelen tot stand gekomen documenten hadden zo het commitment – woord dat de premier de laatste jaren graag gebruikt – van al deze clubs. Ze konden geen verzet meer aantekenen.
Vervolgens zorgt Rutte er voor dat de partijen in zijn coalitie niet verder komen dan enig gesputter voor de bühne. Als het op stemmen aankomt, steunen zij altijd de premier. Deze heeft in zijn garderobe het boetekleed hangen, dat hij desgewenst aantrekt. In de Tweede Kamer en tijdens interviews onderscheidt hij zich door eindeloze verhalen vol half relevante uitweidingen. Daarbij maakt Rutte graag gebruik van op dat moment modieuze politieke uitdrukkingen.
Zo lag tijdens de affaire “functie elders” het “macht en tegenmacht” in zijn mond bestorven. Als het echt niet anders kan, aarzelt hij niet bewindslieden uit zijn kabinet op te offeren maar zelf trekt hij nooit consequenties uit welk falen dan ook. Behalve bepaalde capriolen voor de bühne. Zo was het een knap staaltje van boetekleedstrategie om vanwege de toeslagenaffaire met het hele kabinet af te treden.
Hierna regeerde hij demissionair door, een periode die eindeloos werd gerekt vanwege de zich voortslepende coalitieonderhandelingen na de coronaverkiezingen van 2021. Omdat het kabinet al gevallen was, bleek Rutte extra ruimte te hebben om de strijd met de pandemie aan te gaan. Ook hier neutraliseerde hij de belanghebbenden door zich te baseren op kopstukken uit de zorg die desgewenst konden optreden als kop van Jut.
Een minderheid in de Eerste Kamer is geen probleem. Van te voren worden voorstellen zo geplooid dat het altijd mogelijk is door een tijdelijk bondje met een oppositiepartij toch een meerderheid te bereiken. Dit gebeurt, hoor je de laatste tijd, door het drinken van kopjes koffie. De oppositiepartij wordt zo voorgespiegeld dat ze iets heeft bereikt. Dat werkt al twaalf jaar perfeccio.
Kritische Kamerleden hebben onder deze omstandigheden vaak gelijk maar krijgen het nooit. Het beste voorbeeld daarvan is Pieter Omtzigt die is teruggebracht tot een roepende in de woestijn ondanks de kwaliteit van zijn interventies. En alles eindigt met een hernieuwd vertrouwen in de premier.
Nu en dan doen zich anomalieën voor: dat zijn individuen die via procedures bij de rechtbank wetsverkrachting door het kabinet een halt toeroepen. In dat geval procedeert de staat tot het uiterste door. Bij verlies wast de premier vervolgens zijn handen in onschuld. Zijn handen zijn gebonden. Er ligt nu eenmaal een rechterlijke uitspraak. Daar kun je hém niet op aankijken.
Ook afgelopen dinsdag en woensdag speelde de premier het knap. Hij liet de oppositie rustig storm lopen met feiten, cijfers en diep gevoelde emotie. Hij reageerde met zijn eindeloze palavers. Hij betuigde zijn spijt over het feit dat die betogen zo technocratisch klonken. De premier hoefde zich nergens zorgen over te maken.
Je kunt zeggen wat je wilt maar premier Rutte heeft een knappe prestatie geleverd. Rutte zit op rozen. U zou met zo’n track record al lang op straat gezet zijn. Hij niet Er zijn in Nederland eigenlijk geen premiers geweest die er op zoveel terreinen zo’n ongelooflijke puinhoop van hebben gemaakt als Mark Rutte. Natuurlijk spannen het toeslagenschandaal en de affaire rond het Groninger aardgas de kroon maar er is nog veel meer zoals iedereen weet die het ongeluk heeft met de jeugdzorg te maken te krijgen of een beroep moet doen op de WMO. Donderdagochtend bevatte de Volkskrant een groot artikel over de snel toenemende dakloosheid in Nederland. Wie om welke reden dan ook hun woning verliezen in Nederland zonder dat daar gekte of verslavingen aan ten grondslag liggen, kan wat de overheid betreft de pestpleuris krijgen. Dat komt omdat aan het beleid van Mark Rutte wel degelijk een visie ten grondslag ligt: zelfredzaamheid. Dat is de zon aan zijn ideologische horizon. Je zou zeggen: genoeg is genoeg. Deze brekebeen moet toch al lang doorgegroeid zijn naar het voorzitterschap van een of andere internationale organisatie zoals dat andere rampenplan in mensengedaante, Hans Hoogervorst, aan wie we het oligopolie van zorgverzekeringsmaatschappijen te danken hebben. Hij was van 2011 tot 2021 voorzitter van de International Accounting Standards Board. Toch niet. Mark Rutte weet zich moeiteloos als minister-president te handhaven. Dat komt omdat het zijn eerste prioriteit is verrassingen te voorkomen. Niets wezenlijks komt op de agenda van de Tweede Kamer dat niet uitgebreid is voorgekookt. Van alles dient de uitkomst al in een vroeg stadium vast te staan. Het liefst neutraliseert Rutte ook nog van te voren lobby- en belangenorganisaties. Het klimaatbeleid is daarvan een goed voorbeeld. Alle clubs die daarmee te maken hebben werden eerst verwikkeld in een uitgebreid overleg aan zogenaamde tafels. De na eindeloos onderhandelen tot stand gekomen documenten hadden zo het commitment – woord dat de premier de laatste jaren graag gebruikt – van al deze clubs. Ze konden geen verzet meer aantekenen. Vervolgens zorgt Rutte er voor dat de partijen in zijn coalitie niet verder komen dan enig gesputter voor de bühne. Als het op stemmen aankomt, steunen zij altijd de premier. Deze heeft in zijn garderobe het boetekleed hangen, dat hij desgewenst aantrekt. In de Tweede Kamer en tijdens interviews onderscheidt hij zich door eindeloze verhalen vol half relevante uitweidingen. Daarbij maakt Rutte graag gebruik van op dat moment modieuze politieke uitdrukkingen. Zo lag tijdens de affaire “functie elders” het “macht en tegenmacht” in zijn mond bestorven. Als het echt niet anders kan, aarzelt hij niet bewindslieden uit zijn kabinet op te offeren maar zelf trekt hij nooit consequenties uit welk falen dan ook. Behalve bepaalde capriolen voor de bühne. Zo was het een knap staaltje van boetekleedstrategie om vanwege de toeslagenaffaire met het hele kabinet af te treden. Hierna regeerde hij demissionair door, een periode die eindeloos werd gerekt vanwege de zich voortslepende coalitieonderhandelingen na de coronaverkiezingen van 2021. Omdat het kabinet al gevallen was, bleek Rutte extra ruimte te hebben om de strijd met de pandemie aan te gaan. Ook hier neutraliseerde hij de belanghebbenden door zich te baseren op kopstukken uit de zorg die desgewenst konden optreden als kop van Jut. Een minderheid in de Eerste Kamer is geen probleem. Van te voren worden voorstellen zo geplooid dat het altijd mogelijk is door een tijdelijk bondje met een oppositiepartij toch een meerderheid te bereiken. Dit gebeurt, hoor je de laatste tijd, door het drinken van kopjes koffie. De oppositiepartij wordt zo voorgespiegeld dat ze iets heeft bereikt. Dat werkt al twaalf jaar perfeccio. Kritische Kamerleden hebben onder deze omstandigheden vaak gelijk maar krijgen het nooit. Het beste voorbeeld daarvan is Pieter Omtzigt die is teruggebracht tot een roepende in de woestijn ondanks de kwaliteit van zijn interventies. En alles eindigt met een hernieuwd vertrouwen in de premier. Nu en dan doen zich anomalieën voor: dat zijn individuen die via procedures bij de rechtbank wetsverkrachting door het kabinet een halt toeroepen. In dat geval procedeert de staat tot het uiterste door. Bij verlies wast de premier vervolgens zijn handen in onschuld. Zijn handen zijn gebonden. Er ligt nu eenmaal een rechterlijke uitspraak. Daar kun je hém niet op aankijken. Ook afgelopen dinsdag en woensdag speelde de premier het knap. Hij liet de oppositie rustig storm lopen met feiten, cijfers en diep gevoelde emotie. Hij reageerde met zijn eindeloze palavers. Hij betuigde zijn spijt over het feit dat die betogen zo technocratisch klonken. De premier hoefde zich nergens zorgen over te maken.
Meer berichten